3 tapaa päätyä koulun jälkeen työttömäksi

Haluatko päätyä varmasti koulun jälkeen kortistoon?

Se onnistuu seuraamalla tarkasti näitä ohjeita:

  1. Valmistu koulusta
  2. Laadi CV, jota et koskaan lähetä minnekään
  3. Odottele työantajien yhteydenottoja tekemättä itse mitään asian eteen

Onneksi olkoon! Olet nyt yksi Suomen 46 935:sta korkeakoulutetusta työttömästä*.

Vähän vaikeampaa, mutta ei missään nimessä mahdotonta, on brändätä itsestään jo opiskelun aikana niin houkutteleva osaaja, että työmarkkinat suorastaan repeävät liitoksistaan odottaessaan valmistumistasi.

Tässä bloggauksessa neuvon miten lähdet siinä liikkeelle.

Kuvan opiskelija unohti tehdä LinkedIn-profiilin
Kuvan opiskelija ei koskaan tehnyt LinkedIn-profiilia.

Markkinoi itseäsi kuin markkinoisit tuotetta

Newsflash: Tuotteita tai palveluita ei saa myytyä, jos kukaan ei tiedä niiden olemassaolosta.

Sama pätee vastavalmistuneeseen opiskelijaan työmarkkinoilla.

Mielestäni on vaikea keksiä opiskeluaikaa hedelmällisempää ajankohtaa brändätä itsensä työmarkkinoita varten. Aikaa on loputtomasti, sillä verottajan, asiakkaiden, työnantajan, rahoittajien ja vastaavien sijaan niskaan hengittää ainoastaan opettajat ja Kela. Ja mikäli ensimmäinen niskaanhengittäjä pidetään tyytyväisenä, niin kuumottavan huohotuksen sijaan jälkimmäisen niskaanhengitys käsittää lähinnä etäisesti niskavilloja kutittelevan pehmeän ilmavirran. Kaiken lisäksi opiskeluajan tehtävät tarjoavat loputtomasti ajankohtaista materiaalia tuottaa itsellesi laaja online-portfolio.

Näkyvän ja hyvin verkostoituneen oman alansa gurun ei tarvitse hakea työpaikkoja. Näkyvyys ja verkostoituminen ovat työllistymisen alfa ja oomega**.

1. Näkyvyys

Tehokkaimmat tavat oman näkyvyytensä kasvattamiseen ja ylläpitämiseen erityisesti Suomen työmarkkinoita varten on LinkedIn ja blogi. Nokkelat ja aktiiviset somegurut valtaavat vielä Twitterin, mutta ammatillisesta näkökulmasta LinkedIn on tärkein kanava.

Tee vähintään seuraavaa:

  1. Luo itsellesi LinkedIn-profiili.
  2. Listaa profiiliin opiskelupaikkasi ja erityisesti sen kannalta relevantti työkokemus.
  3. Jos teet koulussa opintojesi kannalta relevantteja projekteja, ja erityisesti mikäli ne ovat kaupallisia, lisää myös niistä vapaamuotoinen kuvaus Linkkariin.
  4. Panosta profiilisi headline-tekstiin ja esittelyyn. Potentiaalinen työnantajasi saapuu profiilisi headlinen perusteella, jonka jälkeen vakuutat hänet lopullisesti myyvällä esittelytekstillä.
  5. Verkostoidu LinkedInissä kaikkien tuntemiesi ihmisten kanssa olisi kyseessä ammatillinen liitos tai ei. Opiskelukaverisi tai äitisi työkaveri saattaa tulevaisuudessa tehdä kannaltasi olennaisen rekrytointipäätöksen.

Ja bonustehtävät:

  • Liity ammatillisesti kiinnostaviin LinkedIn-ryhmiin ja keskustele muiden osaajien kanssa.
  • Bloggaa. Voit tehdä sen suoraan LinkedInissä kirjoittamalla sinne artikkeleita, tai sitten muualla, kunhan muistat jakaa bloggauksesi LinkedInissä.

2. Verkostoituminen

Sitten kun näkyvyytesi on hoidettu kuntoon, on aika tuoda itseäsi tunnetuksi ja verkostoitua lisää. LinkedIn on itsessään loistava kanava online-verkostoitumiselle, mutta pk-seudun tarjotessa loputtomat mahdollisuudet offline-verkostoitumiselle, sitä ei missään nimessä kannata jättää käyttämättä.

Offline-verkostoitumiseen kannattaa varautua jollakin kättä pidemmällä. Klassikko on käyntikortti, jollaisia voit tilata edullisesti vaikkapa moo.comista. Lisää käyntikorttiisi nimesi lisäksi myös linkki LinkedIn-profiiliin. Titteliksi jotain raflaavaa ja erottuvaa. ”Haaga-Helian tietojenkäsittelyopiskelija ja tuleva ohjelmointiguru.”

Pohjoismaiden startup-Mekasta eli Helsingistä ei pitäisi loppua verkostoitumismahdollisuudet kesken. Tässä muutama mistä lähteä liikkeelle:

  1. Startup Saunan aamiaistapahtumat
  2. Digitalist Forumit
  3. AVP Leaders’ Talk
  4. Arctic15
  5. Googlen ilmaiset koulutukset

…sekä tietysti kaikki Haaga-Helian omat tapahtumat ja mitkä tahansa tapahtumat, missä tapaat yrittäjiä tai oikeastaan ketä tahansa, missä tahansa asemassa työelämässä olevia henkilöitä. Heitä kuka tahansa voi olla tuleva työnantajasi tai tuntea hänet.

Tärkeintä näissä tilanteissa on tunkea käyntikorttia jokaisen kouraan tai mikä parempi – kerätä LinkedIn-kontaktit lennosta. Tämä tarpeeksi monta kertaa toistettuna ilouutisen valmistumisestasi vastaanottaa sukulaistesi lisäksi myös sadat potentiaaliset rekrytoijat.

Lumisin brändäysterkuin,

Mari Luukkainen
Kirjoittaja on Haaga-Helian IT-tradenomipuolen aikuisopiskelija, online-markkinoinnin konsultti ja startup-yrittäjä.

*) Työttömät ilman lomautettuja Lähde: Työ- ja elinkeinoministeriön työttömyystilastot 14.12.2015.

**) Kreikkalaisen aakkoston viimeisen kirjaimen Ω/ω suomalainen kirjoitusasu on nimenomaan oomega kahdella o:lla. Ei omega. Cheek on väärässä, mä olen oikeassa.

Artikkeli julkaistu alunperin Haaga-Helian blogissa.

Kommentoi Facebook-tunnuksilla

kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.