WinhaWille: Maailman parhaan koulujärjestelmän maailman paskin tietojärjestelmä

Fiilis kun avaat WinhaWillen.
Fiilis kun avaat WinhaWillen.

Mulla on käynnissä vuonna 2007 alkanut ikuisuusprojekti nimeltä tradenomitutkinto.

Nyt kolme (!) muuta koulua saman tutkinnon tiimoilta hylänneenä on Haaga-Heliasta löytynyt maailman motivoivin ja määrätietoisin opinto-ohjaaja, joka on saanut tekohengitettyä 189 opintopisteen verran eloa olemattomaan opiskelumotivaatiooni.

Yksi olemattoman opiskelumotivaationi syistä on näissä kaikissa neljässä koulussa käytössä ollut tietojärjestelmän irvikuva nimeltä WinhaWille. Kyseessä on CGI/Logican tuottamat opiskelijasivut ajalta ennen pyörää ja tulta, ja joiden tehohengittäminen on mitä todennäköisimmin jopa vaikeampaa kuin olemattoman opiskelumotivaationi osalta. Tai ainakin kalliimpaa.

Tutkintourani kymmenvuotisjuhlavuotena kursseille ilmoittautuminen kiristää hermoja sen verran, että päätin julkaista suomalaiseen korkeakouluopiskeluun vihkiytymättömille parhaita paloja kyseisestä järjestelmästä.


1. Aloitussivu

Tervetuloa WinhaWilleen. Ankeus leviää luihin ja ytimiin kun vuoden 1997 table-rakenteen ikään kuin aistii. Kurkkaamalla lähdekoodiin joutuu huomaamaan aistimusten paikkansapitävyyden. Keskitys on ensimmäisellä sivulla jäänyt puolitiehen.

Tervetuloa Winha-Willeen. Ankeus leviää luihin ja ytimiin kun vuoden 1997 table-rakenteen ikään kuin aistii.


2. Kirjautuminen

Keskitys on kirjautumissivulla onnistunut huomattavasti paremmin. Fronttikoodari nimittäin hiffasi antaa tablelle leveyttä puolet bodyn koosta. Klassinen <center> toimii näissä olosuhteissa huomattavasti paremmin.

Keskitys on kirjautumissivulla onnistunut huomattavasti paremmin. Fronttikoodari nimittäin hiffasi antaa tablelle leveyttä puolet bodyn koosta. Klassinen toimii huomattavasti paremmin.


3. Yleisnäkymä

Yleisnäkymä antaa kovia lupauksia. Näitä voisi kuvailla jopa value propeiksi. Kaikki tarpeellinen onnistuu henkilö- ja opiskelutietojen muutoksista ilmoittautumisiin. Vähintä mitä opiskelija voi opiskelijasivuilta toivoa. Konversiomielessä nämä olisi hyvinkin voinut muuttaa bullet pointeiksi. Yleisnäkymässä toki seuraa ystävällinen muistutus käyttää näin Mac-käyttäjälle epäkelpoja selaimia. Toimivuuslupaus IE:llä on eräänlainen value prop sekin.

screenshot-2017-01-06-02-59-58


4. Suunnitellut opinnot

Henkilökohtainen opiskelusuunnitelma eli HOPS tarjoaa tietoa mm. suunnitelluista kursseista. Navigaatio tässä ympäristössä on suhteellisen helppo. Valintamahdollisuudet ovat loogisia ja CTA selkeästi näkyvillä. Tämä sivu toimii ilmeisen selkeästi ilman IE:tä. Ikään kuin sanomattakin selvää.

screenshot-2017-01-06-03-00-08


5. Suunnitellut opinnot

Nyt on selvästikin käyttäjässä vika, sillä käyttäjän näyttö ulottuu fyysisesti vain puoleen väliin suunniteltujen opintojen listaa. Skrollaaminen ei tietenkään onnistu. Mikä neuvoksi?

screenshot-2017-01-06-03-00-19


6. Suunnitellut opinnot

Mutta kuinka ollakaan! Tietojenkäsittelyähän tässä opiskellaan, joten löydettäväksi on jätetty eräänlainen easter egg. Nimittäin säätämällä tablelimbon css-virityksiä, saattaa näppärä IT-tradenomi onnistua hilaamaan kursseja alemmaksi tarkasteltavaksi intuition sijaan silmillä. Näin erotellaan jyvät akanoista. Tai siis ne, jotka olivat hereillä kurssilla Verkkoviestintä 3 op.

screenshot-2017-01-06-03-01-26


7. Ilmoittautumiset

Kurssi-ilmoittautumiset sen sijaan ovat syvä mysteeri. 7 kappaletta ilmoittautumisia esitettynä ei-missään testannee opiskelijan muistikapasiteettia tai kykyä dokumentoida kurssi-ilmoittautumisten kaltaisia asioita omiin projektinhallintavälineisiinsä.

screenshot-2017-01-06-03-01-46


8. Lisäominaisuudet

Näiden toimimattomien perusominaisuuksien lisäksi järjestelmässä on toki ylimääräisiäkin ominaisuuksia. Kuten täysin tyhjä ilmoitustaulu ja tämä kielenvaihto-ominaisuus, jossa voi… no, valita suomenkielisessä versiossa kieleksi englannin, jonka valitseminen ei tee mitään.

screenshot-2017-01-06-03-05-21


9. Grand finale

Tämän taideteoksen suurenmoisin ominaisuus löytyy osoitteenmuutossivulta. Nimittäin postiosoitelistaus avaa vähintäänkin mielenkiintoisen valintaluettelon. Sieltä sitten löytämään omasi. Ainakaan valinnanvarasta ei ole pulaa edes niille, jotka kokevat cis-lokeron ulkopuolisuuden lisäksi olevansa myös niin syvässä geografisen hämmennyksen tilassa, että postiosoitteeksi ei voi valita muuta kuin ???????.

screenshot-2017-01-06-03-02-01


10. Kymmenes vuosi, kymmenes bonuskuva

H niinkuin Helsinki. Vai sittenkin hierojan ammattitutkinto? Saisiko tällä extra-tutkinnon tutkintotodistukseen? Sitten vuonna 2020. Kenties. Odotus palkitaan heti kun ruotsi taipuu (ei taivu) ja opinnäytetyö löytää akateemisen puolensa (myrkkyä yrittäjälle).

Kenraali Leia Organan sanoin, Help me Opinto-ohjaaja, you’re my only hope.

screenshot-2017-01-06-03-02-54

Kommentoi Facebook-tunnuksilla

kommenttia

Yksi kommentti artikkeliin ”WinhaWille: Maailman parhaan koulujärjestelmän maailman paskin tietojärjestelmä

  1. Juu.. Winha on ihan hanurista. Ja se on varmaan tehty ennen käpysotia.. opettajat ovat antaneet siitä vaikka mitä nekatiivista palautetta kuten, että siihen ei pääse kirjautumaan opettaja puolella kuin X määrää kerralla niin numeroita ei voi sitten antaa aina ajallaan. Oli tossa kaverin kanssa eräässä baarissa puhe, että kolut ovat ostaneet siihen vuonna miekka ja kilpi vain muutaman käyttäjälisenssin jollekkin sihteerille ja niitä ei sitten ole ostettu lisää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.