Vapiano – hyvää pastaa, huonoa Internettiä

Harvoin törmää enää sivustoihin jotka on niin järkyttäviä että asiasta pitää blogata. Tämä kynnys ylittyi, kun mulle ehdotettiin Vapianossa syömistä  ja päätin ennen päätöksen tekemistä kurkana sivustolta ruokalistaa.

Traagisesta Internet-kokemuksesta huolimatta kävin syömässä Vapianossa. Ruuasta en voi sanoa moitteen sanaa. Siinä missä Bravuriassa vastaava ravintolakonsepti ei oikein toimi, Vapianossa sekä ruokailukokemus että itse ruoka oli oikein mainio. Mikäli kaipaat (erityisesti lounasaikaan) maukasta ja edullista pastaa Helsingin keskustassa, suosittelen Vapianoa.

Ravintolan sivusto sen sijaan on hyvä case-tarina siitä kaikkea voi tehdä väärin rakentaessaan sisältöä Internetiin.

Aloitetaan ensiksi sivustolle päätymisestä. Syöttäessäni Google.fi:hin ”vapiano”, saan ensimmäiseksi hakutulokseksi vapiano.comin ja seuraavaksi hakutulokseksi vapiano.de/fi/:n. Suunnatessa pääsivustolle vapiano.com, koko hirvitys alkaa avautua.

  • Ongelma: Frame-rakenne ja domainsekamelska

Sivusto on toteutettu rakenteellisesti 90-luvun ihmeellä, eli frameilla. Framet ovat useasta eri html-dokumentista koostuva epämääräinen sotku, jotka Google ei osaa kunnolla indeksoida ja joka ei toimi nykyisin kunnolla millään päätelaitteella. Kyseinen framerakenne on vielä toteutettu siten, että vaikka eri maiden Vapianoilla olisi omat domaininsa (kuten vapiano.fi), niin domain ei vaihdu osoiterivillä missään vaiheessa.

Lisäksi suomisisältö on toteutettu jotenkin hyvin omituisesti, sillä omasta domainista huolimatta ainakin osa sisällöstä haetaan saksan domainin vapiano.de alta. Tämä johtaa siihen, että suomalainen sivustoversio ei löydy Googlesta millään aiheeseen liittyvillä termeillä, eikä myöskään omilla brändisanoillaan. Lisäksi saksan domainista sisältöä haettaessa selaimeni haluaa kääntää sisällön saksasta suomeksi. Vaikka sisältö siis on suomeksi jo.

  • Ongelma: Huolimaton tekninen toteutus

Tämä on vain jäävuoren huippu. Sen lisäksi, että Vapiano.comin tekninen ihme on onnistunut rakentamaan sivun jonka mahdollisuudet löytyä Googlesta edes brändisanoilla ovat aivan mitättömät, on teknisten ja sisällöllisten ongelmien määrä varsin mittava. Sivusto tuntuu olevan jonkinlainen oppikirjaesimerkki asioiden tekemisestä väärin.

Teknisestä toteutuksesta syntyy ikäviä käytettävyyshaasteita, joista pari esimerkkiä:

  • Käyttäjää ohjataan liittymään klubiin, mutta liian pienellä selainkoolla (15″ näyttö ja pienemmät laitteet) Facebook-linkkiä ei voi enää klikata.
  • Framerakenteen takia kaikki framet ovat scrollattavissa erikseen. Mikäli ruokalistaframe ei ole aktiivisena, scrollaaminen ei liikuta sitä.
  • Ongelma: Huolimaton sisältötoteutus

Sisältö on toteutettu yhtä lailla vasemmalla kädellä kuin sivuston tekninen puoliksin. Sivustolta puuttuu kaikenlainen semantiikka, jonka lisäksi sisältöä on roiskittu vähän miten sattuu ja minne sattuu. Tosin, semanttisella toteutuksella nyt sinänsä ei ole mitään merkitystä silloin, kun Googlelle ei tarjota edes mahdollisuutta seurata alasivuja teknisesti. Kertauksen vuoksi voisi kuitenkin luetella nämä perusjutut, jotka sivustoa vaivaavat:

  • Duplikaatti-title (1kpl koko sivustolla)
  • Descriptionit puuttuvat kokonaan
  • H1 ja muut otsikkoelementit puuttuvat kokonaan
  • …oikeastaan kaikki muutkin koneellista lukua helpottavat elementit puuttuvat tai ne ovat duplikaatteja

Sisällöntuotannossa ei ole ollut päätä eikä häntää. Osa tekstisisällöstä on kuvina, osa tekstinä. Kuvat ovat niin suuria, että ne rikkovat sisältöalueen rakenteen. Osa tekstistä on kirjoitettu kokonaan isoilla kirjaimilla.

Varsinaista asiasisältöä, joka kertoisi kävijälle ravintolasta lyhyesti ja ytimekkäästi ei ole ollenkaan.

No, onneksi on olemassa Eat.fi -tyyppisiä palveluita, joista ne ravintolan sivulta uupuvat tiedot voi käydä tsekkaamassa. Internet-traumasta huolimatta Vapiano on hinta-laatu -mielessä hyvä pastaravintola.

Kommentoi Facebook-tunnuksilla

kommenttia

Yksi kommentti artikkeliin ”Vapiano – hyvää pastaa, huonoa Internettiä

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.