Lehti iPadiin – eri julkaisuvaihtoehtoja

Tablet-lehtien lukijamäärät ovat kasvaneet tasaisesti myös Suomessa. Suosituin alusta on edelleen iPad. Helppokäyttöisyytensä lisäksi tablet-lehdet tarjoavat mielenkiintoisia tapoja kehittää ja kohdistaa mainontaa, josta voit lukea lisää artikkelissani Miksi mainostaisin iPad-lehdessä?

Paperilehtien levikki laskee jatkuvasti, joten on järkevää alkaa jo tutkia digitaalisen julkaisun mahdollisuuksia, mikäli oma lehti ei löydy vielä Applen App Storesta. Tablet-lehden tuottaminen on parhaimmillaan hyvin kustannustehokasta. Myös lukijapalautteet puhuvat puolestaan: useat tilaajat haluaisivat lopettaa paperilehden tilaamisen kokiessaan digitaalisen julkaisun huomattavasti kätevämmäksi.

Esittelen kolme erilaista tapaa tuottaa omaa lehteä esimerkiksi iPadille. Jokaisessa vaihtoehdossa on puolensa, mutta vaihtoehdot kannattaa kuitenkin tiedostaa suunnitellessaan omaa tablet-julkaisuprosessiaan.

Näköislehti

Näköislehden nimikin vihjaa jo mistä on kyse. Käytännössä näköislehti on printtiin tuotettu PDF, joka julkaistaan sellaisenaan tabletille. Tällöin lehti on luettavissa ainoastaan alkuperäisen julkaisun mukaisesti, esimerkiksi pystytaitettua lehteä luetaan tabletilla pystyssä ja vaakataitettua lehteä luetaan tabletilla vaakatasossa. Näköislehti on erittäin nopeaa saada ulos lukijoille, koska julkaisua varten ei tarvitse tehdä kustomointi- ja kehitystyötä periaatteessa lainkaan. Printtiin menevät tiedostot yksinkertaisesti kootaan esimerkiksi tähän tarkoitukseen kehitetyllä julkaisujärjestelmällä ja julkaistaan App Storessa. Tällaisia julkaisujärjestelmiä on saatavilla myös suomalaisilta kehittäjiltä. Näköislehti on kuitenkin hankala selata, eikä se tarjoa mahdollisuutta käyttää tablet-alustan etuja lehdenjulkaisussa.

Hyvät ja huonot puolet

+ Yleensä halvin vaihtoehto
– Muokattavuus
– Jää jälkeen teknologiassa

Milloin näköislehti?

Kun haluat julkaisusi nopeasti ja halvalla digitaaliseksi.

Tablet-taitettu näköislehti

Tablet-taitettu näköislehti eroaa näköislehdestä sillä, että lehti taitetaan uudestaan tablet-resoluutiolle. Lehti on edelleen näyttävä ja ”printtimäinen”, mutta muuttuu alustan asennon mukaan. Tapana on taittaa lehti sekä pysty- että vaakaversioksi helpottamaan lukemista.

Tablet-taitetun näköislehden päälle on yleensä mahdollista upottaa HTML5:sta kelluvina elementteinä. Tablet-taitettu on mahdollista julkaista näköislehden tapaan helppokäyttöisellä julkaisujärjestelmällä.

Hyvät ja huonot puolet

+ Responsiivisuus
– Muokattavuus
– Kankeat multimediaominaisuudet
– Jää jälkeen teknologiassa
– Paljon manuaalisesti tehtävää työtä (taittaminen uusiksi)

Milloin tablet-taitettu näköislehti?

Kun haluat säilyttää lehden visuaalisen ilmeen samantyyppisenä mitä se on paperisessa versiossa, mutta haluat mahdollistaa lehden lukemisen lukulaitteen sekä pysty- että vaaka-asennossa.

HTML5-applikaatio

HTML5-applikaatio tarjoaa mahdollisuuden lehden julkaisun automatisointiin ja kehittyneisiin multimediaominaisuuksiin. Parhaimmassa tapauksessa julkaisun voi automatisoida täysin, mikäli lehden sisältö (tekstit, kuvat ja taulukot) saadaan mahdollisimman toimivassa muodossa esimerkiksi toimituksen sähköisestä arkistosta. Tätä varten luonnollisesti joudutaan kehittämään varta vasten tälle prosessille tarkoitettu kääntäjä, joka tietää mihin jutun osaset sijoitetaan.

HTML5-tuotetut lehdet ovat visuaalisesti eri tyyppisiä kuin printtivisuaalisuutta käyttävät digilehdet. Aivan kaikki graafiset ratkaisut eivät ole mahdollista HTML5:llä toteuttaessa, mutta HTML5 tarjoaa mahdollisuuksia laajempaan kehitykseen, kuten multimedian lisäämiseen tekstin joukkoon. Tekstisisältö on HTML5-lehdessä tekstiä toisin kuin kahdessa muussa vaihtoehdossa, jolloin sitä voi kopioida, linkittää ja jakaa helpommin.

Hyvät ja huonot puolet

+ Automatisointi
+ Kehittyneet multimediaominaisuudet
+ Seuraa parhaiten teknologian mukana
– Pystyttäminen voi olla teknisesti haastavaa

Milloin HTML5-applikaatio?

Kun haluat kaiken irti tablet-julkaisustasi ja kehitykselle on aikaa. HTML5-applikaatio on pitkän tähtäimen ratkaisu, jonka kulusäästöt tulevat vasta kehitystyön jälkeen.

Kommentoi Facebook-tunnuksilla

kommenttia

Yksi kommentti artikkeliin ”Lehti iPadiin – eri julkaisuvaihtoehtoja

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.