Referrer Spam eli viittausliikennespämmi

referrer spam

Näyttääkö tutulta?

Referrer Spam eli suomennettuna viittausliikennespämmi, on viimeisinä kuukausina nopeasti yleistynyt ilmiö. Kyseessä on sivustolle ajettua bottiliikennettä, joka on jättänyt jäljen Analyticsiin.

Bottiliikenne ei välttämättä vaikuta sivustolla mihinkään konkreettisesti, mutta runsaat määrät bottivierailuja voi sotkea sivuston analytiikan ja aiheuttaa vääriä johtopäätöksiä. Ennen ratkaisuihin siirtymistä tutustutaan hieman botteihin.

Mistä boteissa on kyse?

Botit ovat pieniä ohjelmia, joiden tarkoituksena on suorittaa toistuvia toimenpiteitä mahdollisimman nopeasti ja pienellä vaivalla.

Tyypillisesti verkkoympäristössä bottien tarkoitus on kahlata verkkosivuja läpi ja etsiä niistä tiettyjä asioita. Esimerkiksi Googlen hakurobotti on botti, joka käy sivustoja läpi ja lisää niitä Googlen hakuindeksiin. Tämä on esimerkki hyödyllisestä botista.

Haitallisia botteja taas voivat olla esimerkiksi sellaiset, joiden tarkoitus on etsiä sivustoilta sähköpostiosoitteita roskapostitusta varten tai kopioida verkkosivujen sisältöä.

Viittausliikennespämmin kohdalla bottien tarkoitus on todennäköisesti jättää Analyticsiin jälki, jotta analytiikkaa tulkitseva henkilö vierailisi botin mainitsemalla sivustolla. Nämä sivustot liittyvät yleensä kyseenalaisiin ja huonolaatuisiin hakukoneoptimointipalveluihin, joten tarkoituksena lienee vakuuttaa, että kyseinen yritys pystyy jättämään jälkiä itsestään – kyseenalaisin tavoin.

Botti voi siis olla hyödyllinen tai haitallinen, riippuen sen käyttötarkoituksesta. Tässä tapauksessa boteista on vain haittaa, joten on aika tarjota vaivaan lääkkeitä.

Näin pääset eroon viittausliikennespämmistä

1. Tunnista viittausliikennespämmi

Ennen korjaustoimenpiteisiin ryhtymistä on hyvä tunnistaa viittausliikennespämmi. Järjestä Analyticsin viittausliikenne poistumisprosentin mukaan. Runsaasti korkealla poistumisprosentilla sisältäviä vierailuja samoista osoitteista tarkoittaa yleensä bottiliikennettä.

Sivulla voi olla järkevää myös vierailla tarkistamassa onko siellä oikeasti linkkejä sivustollesi. Tee se kuitenkin tietokoneella, jossa virustorjunnasta on huolehdittu. Botteja käyttävät sivustot saattavat sisältää haittaohjelmia.

2. Suodata spämmiliikenne

Google Analytics tarjoaa mahdollisuuden suodattaa liikennettä. Löydät suodattimet Analyticsin Järjestelmävalvoja -sivulta.

Lisää suodatin näin:

  1. Lisää suodattimelle ymmärrettävä nimi
  2. Valitse suodattimen tyypiksi Muokattu
  3. Valitse Sulje pois
  4. Valitse pudotusvalikosta Kampanjan liikenteen lähde
  5. Lisää Suodatinmalli -kohtaan suodatettavan sivuston nimi
  6. Tallenna

Suodattimet toimivat bottiliikenteen suodattamisessa muusta Analytics-liikenteestä, mutta ratkaisu ei ole välttämättä kovin kauaskantoinen. Uusia bottisivustoja syntyy kokoajan, jolloin jokainen niistä pitäisi lisätä suodattimeen erikseen. Tämä on työlästä ja ainoastaan piilottaa todelliset ongelmat.

Seuraavilla menetelmillä saavutat pidempiaikaista hyötyä.

3. Aktivoi Analyticsin oma bottisuodatus

Analyticsin Järjestelmävalvoja -osiosta löydät Näkymän asetukset. Täältä voit kytkeä päälle Analyticsin oman bottisuodatuksen.

4. Estä spämmibotin pääsy sivustolle .htaccessilla

.htaccessin avulla voit estää bottien pääsyn sivustollesi kokonaan. Tällöin niiden käynnit eivät kirjaudu myöskään Analyticsiin, eivätkä bottien aikaansaamat liikennepiikit rasita palvelintasi.

Pyydä teknistä toimittajaa avustamaan näissä tekniikoissa. Voit käyttää apuna myös listaa yleisimmistä boteista.

1. Estä botin käyttämä viittaava sivusto

RewriteEngine On

Options +FollowSymlinks

RewriteCond %{HTTP_REFERER} ^https?://([^.]+.)*best-seo-offer.com [NC,OR]

RewriteRule .* – [F]

2. Estä botin käyttämä IP tai IP-avaruus

RewriteEngine On

Options +FollowSymlinks

Order Deny,Allow

Deny from 234.45.12.33

3. Estä botin käyttämä user agent

RewriteEngine On

Options +FollowSymlinks

RewriteCond %{HTTP_USER_AGENT} Baiduspider [NC]

RewriteRule .* – [F,L]

The post Referrer Spam eli viittausliikennespämmi appeared first on Kirkkaus Analytics.

Kommentoi Facebook-tunnuksilla

kommenttia

http://www.kirkkaus.fi/blogi/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.