Pöytälaatikkoyrityksellä B-luokan kansalaiseksi

Seuraa tarina yritystoiminnan vaikutuksista omaan elämääsi Suomessa.

Taustoja: Yritin päivittää erään maksuvälineeni paremmalle tasolle. Tuli hylkäävä päätös luottotietoihin vedoten. Niissä ei ole koskaan ollut mitään ongelmaa, joten aloin vähän selvittelemään asiaa. Maailman suurimmasta vastoinkäymisestä ei ole kyse, mutta löydökset olivat enemmän kuin kiinnostavia.

Luottotietoja Suomessa ylläpitää Suomen Asiakastieto, jonka omistaa Investcorp International Ltd. -niminen yritys. En tiedä sen enempää taustoista miten on ajauduttu tilanteeseen, jossa suomalaisten yksityishenkilöiden ja yritysten luottoluokituksista vastaa
15-17 miljoonaa vuodessa voittoa tekevä monikansallinen yritys, joka ei edes maksa voitoistaan veroja Suomen valtiolle,
mutta joka tapauksessa tämä veronkiertäjä on yksi niistä tahoista, joiden takia yritystoiminta Suomessa on aivan käsittämättömän tuskallista.

Asiakastieto määrittelee yksityishenkilöiden luottoluokituksen OmaScore-järjestelmällä. Järjestelmässä pisteet koostuvat 1) henkilökohtaisista pisteistä ja 2) henkilön yritysyhteyksiin liittyvistä pisteistä.

Alkaessani selvittämään niin sanottuja luotto-ongelmiani, soitin Asiakastietoon muutaman ”lämminhenkisen” puhelun. Selvisi, että omia luottotietojani suorastaan neuroottisesti varjelleena ne tosiaan ovat kunnossa, mutta yritysyhteyksistäni löytyy yritys, jonka luottoluokitus on 5. Luottoluokituksella 1-5, joista 1 on paras ja 5 huonoin, yritykseni on siis määritelty luottokelvottomaksi. Asiakastiedon mukaan tämä on ainoa ongelma.

Yritysyhteyksistäni ei löydy luottohäiriöitä tai edes velkaa, joten olin tietysti hyvin kiinnostunut miksi tilanne on tällainen. Selvisi, että yritys jonka luottoluokitus on tippunut ongelmallisiin arvosanoihin, on toiminnaltaan keskeytetty putiikki, jonka siirsin pöytälaatikkoon alkuvuodesta. Käytännössä ainoa syy sille, miksi kyseinen yritys on surkeimmassa luottoluokassa on se, että se ei ole ennakkoperintärekisterissä, josta olen itse sen poistanut keskeyttäessäni toiminnan. Ei mitään hämärää ja dramaattista, tai edes konkurssia.

Mutta mitä tämä tarkoittaa käytännössä?

Sitä, että henkilö, jonka omat luottotiedot näyttävät tältä:

Screen Shot 2013-10-01 at 3.17.11 PM

…mutta jolla on yksi yritys pöytälaatikossa, on virallisesti Suomen Asiakastiedon erehtymättömillä algoritmeilla määritelty kirjaimellisesti B-luokan kansalaiseksi. Kas näin:

Screen Shot 2013-10-01 at 3.19.58 PM

Reilua ja erityisesti yritystoimintaan kannustavaa, eikö totta? Asiakastietohan ei siis kerro syitä luokitukselleen, vaan luovuttavat tietojen kyselijälle eteenpäin vain tämän ympäripyöreän todistuksen siitä, että olet huono ihminen.

No, olen ainakin siinä mielessä onnellisessa tilanteessa, että en ole ollut yhdessäkään konkurssissa mukana. Tästä aiheesta suosittelen lämpimästi lukemaan artikkelin Luottokelpoisuuden menettäneen yrittäjän epätosi elämä.

Mitä neuvoksi B-luokan kansalaiselle?

Luonnollisesti otin myös selvää, miten tällaisessa tilanteessa kannattaa menetellä. Tässä muutamia enemmän ja vähemmän laillisia menetelmiä. (Jälkimmäisiin en toki kannusta ketään, heh.)

– Palauta yritys takaisin ennakkoperintärekisteriin ja hoida tarpeetonta paperityötä ihan vain siitä ilosta, että oma luottoluokituksesi ei Asiakastiedon kommunistisen luokkajaon takia kärsi.

– Myy yrityksesi jollekin. Netistä löytyy ”yrityksen saattohoito” -nimellä tahoja, jotka myyvät yrityksesi spitaaliselle eikun siis anteeksi konkurssin tehneelle yrittäjälle, jolla ei välttämättä muuten olisi mahdollisuuksia harjoittaa enää yritystoimintaa Suomessa.

– Lopeta yrityksesi, joka osakeyhtiön kohdalla yleensä tarkoittaa kuukausien tympeää, kallista ja hyvin byrokraattista prosessia.

– Neuvottele luotonantajan kanssa tilanteesta ja toimita heille läjä todisteita tilanteesta siinä toivossa, että siellä päässä päätökset perustuvat oikeisiin arvioihin eikä valtion siunaaman veronkiertäjäyrityksen epämääräisiin luottoluokitusperusteisiin.

– Lopeta yritystoiminta Suomessa ja siirrä se esimerkiksi Viroon, jossa 0% voittoverotuksen lisäksi pääset nauttimaan myös huomattavasti suopeammasta asenteesta yritystoimintaa kohtaan.

Kommentoi Facebook-tunnuksilla

kommenttia

13 kommenttia artikkeliin ”Pöytälaatikkoyrityksellä B-luokan kansalaiseksi

 1. Itse törmäsin muutama vuosi sitten ko. ongelmaan. Hain pankista 4000€ euroa lainaa. Hylky tuli. Ihmettelin koska luottotiedoissa merkintöjä ei ollut, vakituinen työ ja enemmän kuin riittävät tulot.

  Hylyn syyksi selvisi toiminimi jota pidin ”pystyssä”. Halusin päivätyön ohessa tehdä myös satunnaisia friikkuhommia. Käteen tmi:stä jäi vuodessa n. 4000 – 8000€, omasta mielestä ihan mukava plussa. Mutta negatiiviseksi se katsottiin silti = hylky.

  Lopetin tmi:n, hain uudestaan ja pankki tarjosi max 15.000e lainan ilman takausta.

  Muutaman kerran on tullut vastaan idea johon olisin tarvinnut y-tunnuksen ( toiminimen ), mutta en uskalla laittaa pystyyn kun tiedän sen vaikutuksen luottotietoihin.

  ”turvallisempaa” tehdä friikkuhommia osuuskuntien kautta mutta kun nekään eivät ihan kaikkeen taivu.

  1. Itselläni tämä tapaus on muuten nyt eskaloitunut valitukseen tietosuojavaltuutetulle. En tiedä onko siitä mitään hyötyä ja vaikka se saisi omalla kohdallani jonkun muutoksen aikaiseksi, niin ei se silti välttämättä auta vielä ketään muuta. Mutta palaan asiaan mikäli asiaan tulee muutos. Tietosuojavaltuutetun mielestä tällainen toiminta on täysin kohtuutonta.

   1. Joka tapauksessa mahtavaa, että viitsit tehdä valituksen TSV:lle. Se palvelee ainakin potentiaalisesti muitakin ihmisiä.

    Blogauksesi tuo myös asialle lisähuomiota, mikä on mahtava juttu. Kiitos paljon tästä!

    1. Todellakin. Saa nähdä mitä tapahtuu. TSV:n kehotuksesta ensimmäinen valitus on nyt lähtenyt Suomen Asiakastiedolle. Katsotaan johtaako se mihinkään. Päivitän tilannetta tänne, kun se muuttuu johonkin suuntaan.

 2. Itse olen törmännyt samaan asiaan. Ilman omaa syytä pitkällä sairaslomalla ja rahaa ei ollut laskujen maksuun ajoissa ja kun ne sai maksettua, maksuhäiriömerkintä yrityksellä on ja pysyy 4 vuotta. Ja vaikka perustaisi uuden yrityksen, se seuraa perustajajäsentä kaikkialle. Tällä tavoin ajetaan suomalaiset ahkerat ihmiset, jotka vielä vastoinkäymisten jälkeen haluavat tarjota osaamistaan tämän yhteiskunnan hyväksi ja työllistää vähintään itsen, Viroon perustamaan yritystä. Meitä on Virossa jo monta ja onhan täällä myös verotus fiksumpaa. Soronoo ”yritysmyönteinen” Suomi, Viro is calling!

 3. Kiitos – eirttäin valaiseva tieto itselleni. Yritin vuosi sitten ostaa autoa leasing-sopimuksella. Hämmästyksekseni automyyjälle lainoja myöntävä yritys hylkäsi hakemuksen, selityksettä. Selvitin samana päivänä omat luottotietoni, kaikki näytti vihreätä, kuten uskoinkin.

  Nyt kokeilin samaa Asiakastiedon OmaScorea, pisteet todellakin vaatimattomat. Ja sama selitys: on yksi 1985 perustettu pöytälaatikkoyritys, joka ei ole luottokelpoinen – mutta joka ei ole koskaan tehnyt tappiotakaan. Siis olen luottokelvoton Asiakastiedon asiakkaiden niin kysyessä – hyvä että selvisi syy, miksi!

  1. Onneksi olkoon B-luokan kansalaisuudestasi! Pöytälaatikkoyrityksesi todennäköisesti vaikuttaa arkielämääsi aivan yhtä paljon kuin mullakin. Eli ei ollenkaan, mitä nyt nähtävästi romuttaa luottotiedot. 😉

 4. Olet päässyt loppujen lopuksi vähällä. Mietipä, miten olisi käynyt vaikkapa työttömäksi jäädessä. Et olisi saanut penniäkään työttömyyskorvausta, puhumattakaan ansiosidonnaisesta. Vieläpä jos yritys on pääosin sinun, et voi edes hakea ansiosidonnaista ennenkuin 10kk yrityksen lopettamisesta on mennet umpeen. Tässä vain muutama esimerkki. Käytännössä pöytälaatikkofirma tekee sinusta hyvinvointyhteiskunnan ulkopuolisen eläjän – et ole oikeutettu sen etuihin.

  1. Se on ihan totta. Kuten mainitsinkin, niin esimerkiksi konkurssissa ei ole tarvinnut olla mukana. Sehän olisi vielä pahempi tilanne, vaikka taloudellisia tappioita ei olisi tullutkaan.

 5. Ei taida Viroon hakeutuminen auttaa, koska ei valtio luottomerkintää päätä, vaan tuo yritys.

  Olin itse siinä naivissa kuvitelmassa, että täällä luottotietoihin olisi merkitty ainoastaan maksuhäiriöt, mutta ilmeisesti täälläkin on ryhdytty arvioimaan ihmisiä algoritmien perusteella.

  Yhdysvalloissa luottoluokitus on jo kauemmin ollut käytössä joten sieltä löytyy myös rutkasti ohjeita luottotietojen säilyttämiseen. Eräs vinkki on, että on suuri virhe olla ottamatta turhia lainoja ja pitämällä luottotilillä velkaa – koska vaikka tämä normaalijärjellä olisi vastuullista taloudenpitoa, laskee se luottoluokitusta koska et tuota luotonantajalle tarpeeksi rahaa.

 6. Vanhan nostoa, mutta netistä kun selvittelin erinäisiä asioita omaan tilanteeseen liittyen törmäsin tähän.

  Tilanteeni on se että olin spitaalinen eli konkurssin tehnyt yrittäjä joka maksoi kaikki velkansa ja sai 5 vuodeksi merkinnän konkurssista. Vielä yli 5 vuoden jälkeenkin tämä merkintä vaikeuttaa yritystoiminnan uudelleenaloittamista tilin avauksesta visa electronin saamiseen. Danske Bank eikä Nordea suostunut avamaan tiliä yritykselle ja kun aloin selvittää mikä mättää huomasin Bisdonen ja Asiakastiedon mainostavan pitävän tietokantaa josta selviää kaikki konkurssimerkinnät 10 vuoden takaa.

  Eli kun joku katsoo tietojani vilkkuu siellä punainen valo konkurssiin menneestä firmasta vielä vuosikymmmen päästä, vaikka lain mukaan merkintä säilyy 5 vuotta, todellisuudessa merkintä näilä kahdella yrityksellä pidetään 10 vuotta.

  Miksi? Mitä enemmän saavat negatiivista tietoa kyselijöille toimitettua sitä enemmän nämä palvelut koetaan tarpeelliseksi ja tietojen myynti kasvaa. Se ei vielä riitä miten konkurssi (vaikka olisi kaikki maksettu) pilaa tulevan yrittäjyyden ja vaikeuttaa elämää, tämän lisäksi merkintöjen kesto todellisuudessa kaksinkertainen ja ehkä jopa enemmän?

  Miten puhtaasti voittoa tekevät yksityisten firmojen vastuulle voidaan jättää tälläisten rekisterien ylläpito, varsinkin kun Asiakastieto itse kiertää veroja

  http://www.hs.fi/talous/a1305592552074

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.