Aikuisten oikomishoidon hinta ja säästövinkit

Olen paininut hampaisiin liittyvän ongelman kanssa suurinpiirtein siitä asti kun maitohampaat putosivat. Etuhampaisiin on kohdistunut jostain syystä niin paljon kulutusta, että viimeiset viitisen vuotta olen rampannut useamman kerran vuodessa lisäämässä niihin muovia. Kun sain kuulla tänä vuonna kahdelta eri hammaslääkäriltä, että ongelmaan auttaisi oikomishoito, päätin hommata telaketjut suuhun.

Aivan ensimmäinen asia jonka jouduin toteamaan on se, että aikuisen oikomishoito yksityisellä on todella kallista. Projektiin kannattaa budjetoida 2000-5000e. Kunnallisella hoitoon pääsy on hyvin epätodennäköistä ellei kyseessä ole todella akuutti ongelma. Työpaikat ja koulut eivät lähtökohtaisesti oikomishoidon kustannuksia maksa, poikkeuksena ilmeisesti yliopistot. Varsinaiseen oikomishoitoon liittyvistä toimenpiteistä ei myöskään saa Kela-korvausta.

Toinen asia on se, että hinnoissa on niin paljon vaihtelua, että hintavertailulla voi oikomishoidossa säästää useita satasia. Pk-seudulla on luonnollisesti kalliimpaa.

Kolmantena se, että hammaslääkärit olivat jotenkin todella nihkeitä kertomaan hinnoittelupolitiikastaan yhtään mitään ilman (maksullisessa) konsultaatiossa käymistä.

Tehdäkseni asian helpommaksi muille, tässä muutamia vinkkejä.

Oikomishoidon kustannukset rakentuvat karkeasti näistä maksuista:

  • Konsultaatiokäynti (Kela-korvaus)
  • Röntgenkuvat (Kela-korvaus)
  • Kojeistus eli raudat asennetaan suuhun (Ei Kela-korvausta)
  • Kontrollikäynti (Ei Kela-korvausta)
  • Mahdollinen suuhygienistikäynti ennen ensimmäistä kojeistusta (Kela-korvaus)

Suurin yksittäinen menoerä on kojeistus. Sen hinta vaihtelee paljon riippuen paikkakunnasta ja hammaslääkäristä. Itse törmäsin vaihteluun 500-1100 euron välillä / kojeistuskerta. Kannattaa huomata, että kojeistushinta on aina leukakohtainen. Mikäli sekä ylä- että alahampaat pitää oikoa, maksat kummastakin kojeistushinnan erikseen.

Pitkällä tähtäimellä eniten maksavat kontrollikäynnit, joissa täytyy käydä suurinpiirtein kuukausittain. Niiden kustannus on yleensä  hammaslääkärikäynnin verran, esimerkiksi pk-seudulla 100-200 euroa. Kontrollikäyntikustannuksen kanssa kannattaa olla erityisen tarkkana. Riippuen hammaslääkäristä, kustannus voi olla joko käynti tai leukakohtainen. Käytännössä jos ylä- ja alahampaissa on raudat, voit joutua maksamaan yhdestä kontrollikäynnistä tuplasti.

Oikomishoidon kokonaishinta ilmoitetaan yleensä hyvin suuntaa-antavasti. Koska kokonaishinta rakentuu enimmäkseen kontrollikäynneistä, lyhytaikaisempi oikomishoito tulee huomattavasti halvemmaksi. On kuitenkin yksilöllistä kuinka nopeasti hampaat alkavat löytää uudet paikkansa, eli joutuuko oikomishoidossa käymään vuoden vai kauemmin.

Kun tiedustelet hintoja oikomishoidolle, muista nämä:

  • Pyydä kustannuserittely hoidon eri toimenpiteistä. Yleensä jos kojeistushinta on normaalia pienempi, sitä kompensoidaan kontrollikäyntien hinnassa.
  • Varmista kuuluuko laskutustapoihin laskuttaa kontrollikäynnissä molempien leukojen operointi samalla maksulla vai joudutko maksamaan tuplasti.

Kommentoi Facebook-tunnuksilla

kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.