Nostalgian tuulahdus: Tutkielmani hyvistä kotisivuista viime vuosituhannelta (retro & vintage!!)

Koska olen kova hamstraamaan asioita, verkkolevyltä tulee vastaan toisinaan kaikenlaista kiinnostavaa. Tässä olisikin parhaita paloja viime vuosituhannella kirjoittamastani tutkielmasta, joka koskee hyviä kotisivuja.

Autenttisuuden säilyttääkseni kirjoitusvirheitä ei ole korjattu. Itse naurahtin mm. termille ”hakkerien ehkäisy”.

Nimetön1

Sisältö:

1. Johdanto

2. Millaiset ovat hyvät?

2.1 Yleiskuva

2.2 Sisältö

2.3 Ulkoasu

2.3.1 Yleistä

2.3.2 Teksti

2.3.3 Tausta

2.3.4 Grafiikka

2.3.5 Framet

3. Miten tehdä hyvät sellaiset, teko-ohjelmia.

3.1 Alkusuunnitelma

3.2 Hankinnot

3.3 Sivujen pohja

3.4 Grafiikka

3.5 Muut mahdollisuudet

3.6 Sisältö

3.7 Ylläpito

4. Tilastoja

4.1 Ikäjakauma

4.2 Kotisivujen omistus

5. Esimerkkinä maze2000.cjb.net

6. Kotisivut TOP-10

6.1 Hyvät sivut

6.2 Törkeät sivut

7. Kävijöitä

8. Vaarat ja ongelmat

8.1 Hakkerit

8.1.1 Hakkereiden tavat

8.1.2 Hakkereiden ehkäisy

8.2 Virukset

8.2.1 Virusten ehkäisy

8.2.2 Virusten tuhoaminen

8.3 Sivujen tarjoajat

8.3.1 Päivitys

8.3.2 Ftp

8.3.3 Palvelimet

1. JOHDANTO

Nykyisin lähes joka yrityksellä ja yksityisellä henkilöllä on kotisivut. Tutkielmassa on kotisivujen nykyisestä tasosta ja tekijöistä. Tämä myös sisältää ohjeita kotisivujen tekoon ja vinkkejä hyviin sellaisiin… Omista kokemuksista voin kertoa että kotisivujen teosta löytyy mielenkiintoista ajanvietettä ja yleensä juuri ihmisten kotisivuilta löytyy erikoisin internetin anti.

Tällä hetkellä kotisivujen teko on niin helppoa ja vaivatonta, että nettiin tungetaan aina huonompia virityksiä. Yleinen kotisivujen taso on huono. Yleensä ne ovat oman itsensä saamista nettiin, HTML-harjoittelua tai kertomista muille jostain aiheesta. Nykyään ne ovat lisääntyneet liikaa ja syy miksi ne ovat internetissä on unohtunut. Aina vain nuoremmat innostuvat siitä tehden turhat sivut joissa ei ole muuta kuin turhia animaatioita ja mistä henkilö pitää. Tarkistamattomat linkit vievät tilaa ja ärsyttävät kävijöitä. Kotisivut ovat myös hyvä apu ylimääräisen rahan saamiseen, ns. klikkaa rahaa –bannereilla joista itselläni on hyviä kokemuksia. Myös surffaajien rahastaminen laittamalla heidän bannerinsa kotisivulleen on hyvä ansaitsemiskeino kotisivuilla. Tärkeimmät lähteet ovat olleet omat kokemukset ja lähteissä kerrotut internet-osoitteet. Ohjelmina on käytetty Microsoft Word:ia.

2. MILLAISET OVAT HYVÄT?

2.1 Yleiskuva

Sellaiset joita päivitetään usein ja joissa on hyvä, mielenkiintoinen sisältö ja katseltava ulkoasu. Niiden pitää olla hyvät käytettävät kaikille selaimille, resoluutioille ja internetyhteyksille.

2.2 Sisältö

Hyvissä kotisivuissa pitää olla asiaa Niille ei saa laittaa muilta sivustoilta kopioitua aineistoa, koska se loukkaa tekijän oikeuksia. Sivuilla pitää myös olla jotain viihdykettä mihin surffaaja voi osallistua, esim. kilpailut, gallupit, foorumit yms. Surffaajalle pitää yrittää tarjota enemmän kuin itsestään kertomista Sivuja täytyy tietysti päivittää tarpeeksi usein, kukaan ei jaksa käydä sivuilla joissa on aina sama sisältö, jos sivuilla ei käy ketään, ne ovat turhaa verkonpainoa. Liian javascriptin tunkeminen hidastaa selaamista myös ja kaataa useasti tietokoneen Pop-up viestit tyyliin ”Kirjoita vieraskirjaan”, luovat jo sivuille tulemisessa kuvan amatööritekijästä. Mieti haluatko todellakin vain itsesi muiden tietoon, vai tehdä myös surffaajia viihdyttävää sisältöä. Jos sivuilla on vain tekijästä tietoa, ei siellä jaksa kukaan käydä.

2.3 Ulkoasu

2.3.1 Yleistä

Selkeä ja siisti ulkoasu antaa ensimmäisen vaikutelman sivujen sisällöstä, törkeän ulkoasun alta paljastuu hyvin varmasta toimimattomia linkkejä ja kuvia. Navigointiin voisi olla monia eri mahdollisuuksia ja sivuille tullessa erilaisia resoluutio ja muita sivusto vaihtoehtoja, jolloin käyttäjä voi valita itse tietokoneelleen sopivan vaihtoehdon. Jokaisessa sivussa on oltava Title, jos surffaaja haluaa sivun suosikkeihin (bookmarks), tämä sana näkyy niissä. Todella ärsyttävää on katsella sivustoa jonka Title on ”Uusi sivu” tms.

2.3.2 Teksti

Liian suuri fonttikoko, huono fontti ja räikeä tekstin väri eivät kuulu hyvään kotisivuun. Suurta ja epäselvää fonttia on vaikea lukea. Tekstin väri on myös hyvä huomioida, ettei se huku taustaan, eikä ole liian räikeä. Musta ja valkoinen ja pehmeät sävyt ovat silmille ystävällisempiä kuin neonvärit. Vaikka oma fontti näyttäisi tietokoneella hienolta, se ei ehkä sovi sivuille, eikä sitä löydy muilta tietokoneilta.

2.3.3 Tausta

Räikeä taustakin saa silmät kärsimään, vaikka teksti olisi miellyttävän värinen. Jos taustassa on paljon kuvioita, tekstiä ei erotu siitä. Yksiväriset taustat ovat aina parhaat, käyttäjää ajatellen. Ne ovat myös nopein ladata, koska kuvataustojen lataukseen kuluu aina aikaa enemmän kuin yksiväriseen. Mutta jos tausta on yksivärinen, väri kannattaa olla sellainen mistä teksti erottuu hyvin, eikä mikään räikeä väri. Ei neonvärisiä taustoja.

2.3.4 Grafiikka

Latausaikaa hidastavat suuret animaatiot ja Flashit ovat turhia, vanhemmissa selaimissa ei edes Flash vielä toimi. Kuvat, joiden koko on yli 1Mt lataaminen on tuskaa varsinkin modeemin käyttäjille. Omatekemä grafiikka on aina parasta, persoonallisinta ja mielenkiintoisinta, sekin luo kuvan tekijästä, joka todella panostaa kotisivuihin. Omassa grafiikassa on myös se hyvä puoli, että kukaan ei tule vaatimaan sen poistamista sillä perusteella, että se on sivulla tekijänoikeuksia rikkoen. Framet sivuille tehtäessä kannattaa varautua siihen, että framessa olevat kuvat saattavat olla joillekkin resoluutioille liian isoja, eivätkä näy kokonaan.

2.3.5 Framet

Useimmat tekevät nykyään sivuilleen framet/raamit. Eli jakavat sivun kahteen tai useampaan erilliseen sivuun, joista yhteen avautuvat ikkunat ja muissa voi olla navigointilinkit, logo tai vaikka mainoksia. Framet helpottavat suuresti sivujen selailua eikä tarvitse hakata backia kokoajan tai sulkea ylimääräisiä ikkunoita, kuitenkin nämä voivat olla hyvin raskaatkin ja vaikeuttavat surffailua. Framet tehtäessä on tärkeää tarkastaa että niissä olevat koodi on oikein, pienikin virhe tekee ne toimimattomaksi, lisäksi pitää muistaa laittaa huomautusteksti, joka näkyy silloin kun selain ei tue frameja. Frameja ei kuitenkaan saa laittaa sivuille liikaa, koska se tekee sivut monimutkaisiksi.

3. MITEN TEET?

Mieti ensin näitä:

–       Miksi teet sivut?

–       Mitä laitat niille?

–       Miten teet ne?

3.1 Alkusuunnitelma

Mieti teetkö vain kotisivut vai sivukokonaisuuden, kavereidesi kanssa. Sivuilla on aina oltava webmaster, joka suunnittelee sivut ja mitä niihin laitetaan. Webmaster myös tekee parannukset, päivitykset ja vastaa palautteeseen. Sivut kannattaa yleensä tehdä ja ylläpitää yksin, koska silloin ne ovat kokonaisuus, toisten kädenjälki ei vastaa omaa. Suunnittele sitten paperille sivukokonaisuus ja väritys, improvisoidakin voi, mutta tämä on tehokkaampaa ja voi luoda selkeän sivuston. Aloittelijoiden kannattaa käyttää selainten mukana tulevia ohjelmia. Esim. Explorer, Frontpage express ja Netscape, Composer. Puhdasta koodia voi tehdä HTML- ohjelmilla tai Muistiolla, HTML ohjelmista esimerkkinä Toniarts Easy-HTML. Jos tekee ilman kotisivunteko-ohjelmaa, voi koodia muokata myöhemminkin, mutta ohjelmalla tehdyt sivut vaativat aina ohjelman ja tämän koodin muokkaaminen on hankalaa ilman. Jos tekee sivut suoraan kirjoittamalla html- koodia, täytyy varmistaa, että ohjelma tallentaa tekstin ASCII-muodossa, muistio kuitenkin käyttää juuri tätä tallennustapaa. Paras teko-ohjelmista on juuri tämä Muistio (notepad), joka on myös halvin, koska tulee Windowsin mukana. Editorin kannattaa myös käyttää ISO-Latin 1 –merkistöä, jotta skandinaaviset merkit näkyisivät, jos ohjelma ei käytä tätä, merkit pitää kirjoittaa erikseen koodilla.

3.2 Hankinnot

Hanki tarjoaja, jos sinulla on ilmainen internetliittymä joka ei tarjoa kotisivutilaa, hanki ilmainen tarjoaja etsimällä hakukoneella ”ilmaista kotisivutilaa” tms. Kun ohjelma on valittu, pitää valita ”tarjoaja” joka tarjoaa ilmaista kotisivutilaa, esim. Fortunecity ja suomalainen Sunpoint. Tilaa saa myös internetyhteyksien tarjoajilta, usein nämä yhteydet ovat maksullisia. Palvelua valittaessa kannattaa ottaa huomioon miten sivuja päivitetään, mainokset, yhteydet ja saako tarjoajalta lisukkeita. On hyvä varmistaa kuinka hyvä yhteys ”tarjoajaan” on, jos yhteys on huono, sivujen lataus ja päivittämis aika pitenee ja päivittäessä ftp:llä yhteys katkeilee. Yhteyden saa arvioitua ”tarjoajan” sivujen latausajasta ja kauanko kestää rekisteröinti lomakkeen lähetyksestä siihen kun sivut ovat muokkausvalmiit. Sivuille löytää paremmin kun niillä on lyhyt ja muistiinjäävä osoite (domain), esim. ilmainen cjb.net –palvelu tarjoaa ilmaiseksi lyhyemmän osoitteen kotisivuille. Sivun tarjoajan palveluihin kannattaa perehtyä hyvin ennen rekisteröitymistä, ettei ongelmia havaita vasta jälkeenpäin, kun sivuille on jo lähetetty paljon tietoa. Suomalaisten tarjoajien palvelut saattavat olla helpompia käyttää, mutta sivujen ylläpito on parempaa rekisteröityessä ulkomaiselle. Tarjoaja tietenkin kannattaa valita sen mukaan, kuinka paljon tämä tarjoaa kotisivutilaa, 100mt on aina parempi kuin 5mt.

3.3 Sivujen pohja

Käyttäjä ystävällisimmät syntyvät puhtaasti Muistiolla (windows notepad), käyttämättä turhaa javascriptia. Tämä on hankalampaa kuin yleisimmillä selaimen tai kotisivutilan tarjoajan mukana tulevilla ohjelmilla. Mutta jotkut ohjelmat lisäävät kysymättä turhia tageja, riviväleja ym. jotka lisäävät sivun kokoa. HTML-kielen käskyjä löytyy internetistä tai kirjastosta. Vaikka se ei vaikuta paljon sivuston ulkonäköön, tarjoaa se kuitenkin tyypillisiä sivustoon sisältyviä toimintoja, esim. kuvakartat, fontin ominaisuudet, taulukot ja lomakkeet.

3.4 Grafiikka

Kuviin kannattaa käyttää toimivaa ja kohtalaisen pientä formaattia .jpg, joka kuitenkin voi tallentaessa tehdä kuvasta suttuisen. Tee logo ja mieti väritys. Selkeät värit, eikä montaa erilaista vaan muutama jotka sopivat yhteen. Kaikki omatekemä on plussaa ja sitä arvostetaan, tee itse taustat, napit, logo ja muut. Grafiikkaahan sivuilla pitää olla, vaikka oman lempivärin pohjalta kyhätyt taustat, logo, napit jne. elävöittävät sivuilla surffailua ja tekevät siitä persoonallisen. Helposti saa myös animaatiot ja bannerit tehtyä Paint Shop Pro:lla, jonka mukana tulee animaatio ohjelma.

3.5 Muut mahdollisuudet

Jos et  jaksa itse niitä tehdä, mutta haluaisit, niin voit etsiä internetistä yksityisiä henkilöitä jotka tekevät halvalla hienot ja kattavat kotisivut. Joku osaava tuttavasi voi myös tehdä sivut pientä korvausta vastaan. Joillakin kotisivutilan tarjoajilla on myös sivuillaan ohjelmia, joihin voi laittaa sivuille haluamaansa tietoa ja ne tekevät automaattisesti sivut.

3.6 Sisältö

Kotisivuilla on pakko olla se pakollinen roina, eli vieraskirja, kävijälaskuri, mahdollisesti foorumi ja slambook. Näitä kaikkia ja muutakin tarjoaa Bravenet. Ja muuta saa internetistä hakemalla haluamansa jollakin hakukoneella. Näitä voi tulla mukana ”lisukkeina” kotisivutilan saamisen yhteydessä. Lisukejuttuja voi tehdä myös itse javascriptilla tai muulla internet-ohjelmointikielellä. Suosittua on laittaa sivuilleen jotain imuroitavaa surffaajille, tämä kuitenkin vie aikaa, kun tiedostot pitää pakata esim. Winzipillä ja suurempien tiedostojen lähetys palvelimelle kestää.

3.7 Ylläpito

Päivitystapoja ovat tarjoajan sivuilla tapahtuva tiedostonsiirto tai jos siellä on jokin ohjelma jota voi käyttää. Joillain on Ftp-tuki, jolloin päivitys tapahtuu erillisellä ohjelmalla nopeammin, eikä latausajat rajoita muuta selaimen käyttöä. Mainokset ovat ikkunoita joissa mainostetaan jotain kilpailua tai bannereita joita on laitettu esim. sivun ylänurkkaan. Joissain saa rekisteröityessä valita kumpaa käyttää. Maksullisissa mainoksia ei ole. Muista testata, että sivut toimivat mahdollisimman monella eri selaimella, koska kaikki internet-selaimet eivät osaa näyttää muuta sivuista, kuin tekstin, jotkut taas näyttävät kuvat ja animaatiot. Näkövammaisille on olemassa ohjelmia, jotka lukevat www-sivujen sisällön ääneen, tällöin on tärkeää että html-koodi on sivuilla oikein. Jos haluaa että sivut toimivat mahdollisimman monella käyttäjällä, kannattaa tehdä sivuista eri versiot eri resoluutioille ja selaimille.

4. TILASTOT

Kiss FM chatissä, icq:ssa ja maililla tehdyn kyselyn perusteella…

4.1 Kyselyn ikäjakauma

Kyselyyn osallistujia valittiin ensin 60, mutta osa heistä ei osallistunut tai vastaukset eivät olleet asiallisia, joten lopuksi osallistujia oli 50. Kysely suoritettiin ikähaitarilla 10-21–vuotiaat, joista aktiivisimpia osallistujia olivat 13-15-vuotiaat.

Ks. Taulukko 1, tilastot kansiossa.

 

4.2 Kotisivujen omistus

Näistä 50:stä 36:lla on kotisivut. Eniten kotisivuja omistavat 13-15-vuotiaat, joiden kotisivut olivatkin laadukkaimpia.

Ks. Taulukko 2, tilastot kansiossa.

5. ESIMERKKINÄ Maze2000.cjb.net

Alkusivulla on kuvakartta, joka ei kuitenkaan ole liian iso joten modeemilla sen lataus ei tuota hankaluuksia. Useimmat selaimet tukevat näitä ja kuvakartoista eri sivuilla surffailu on helppoa. Jos tässä on kuitenkin jotain vikaa, niin mahdollisuutena on valita kuvakartaton navigointi. Useimmilla sivuilla Mazessa on framet, jos koodi on väärin ne kaatavat herkän selaimen tai koko koneen. Mutta framet helpottavat halutun asian löytämistä eikä tarvitse painella back- nappia kokoajan. Turhat animaatiot on poistettu, joka tekee selaamisesta nopeampaa huonollakin internet yhteydellä. Sivustotilan tarjoajat on valittu parhaan yhteyden mukaan, eri tarjoajia testaten. Sivuja on yritetty kehittää mahdollisuuksien mukaan, mutta päivityspalvelimen hitaus ja internet yhteyden hitaus (56k modeemi, toimii 45k) ovat tiedostojen lataamiseen hitaita. Kuitenkin webmaster käy sivuilla joka päivä, ainakin tarkastamassa vieraskirjan. Kuolleita linkkejä ja kuvia päivitetään kyllä. Sivuille on hankittu ilmaiselta Freebokilta vieraskirja ja myös laskuri sieltä löytyy. Sivustot on lajiteltu sisällön mukaan. MaizuWeb on tekijän aikasempi sivusto, josta löytyy imuroitavaa, kuvia, linkkejä ja javascriptia, nämä on jätetty Fortunecityn palvelimelle ajan puutteessa.

6. KOTISIVUT TOP-10

Tässä muutamia esimerkkejä, miten kotisivut kannattaa tehdä ja miten ei. Eniten huomiota kiinnitän näissä ulkonäköön, mutta myös sisältö merkitsee jotakin. Näissä ei ehkä parhaita mahdollisia esimerkkejä ole, koska olen kerännyt nämä nopeasti surffailemalla vieraskirjoista toiseen.
6.1 Hyvät sivut

Tyylikäs ulkoasu, mielenkiintoinen sisältö. Hyvä kaikilla resoluutioilla. Kevyet sivut, eivät tarvitse supertietokonetta. Ei turhaa java-scriptiä, eikä turhia animaatioita. Kannattaa huomioida linkeistä löytyvät epäesimerkit, jotka kertovat kuinka kotisivuja ei kannata tehdä. Myös todella kattavat suomen parhaat sivut top5, josta löytyy hienoja sivuja.

http://www.panssarivau.nu/

Hauska sisältö, upea ulkoasu. Paljon erilaisia sivustoja, mielikuvitusta ja luovuutta käytetty laadittaessa. Huumorisaitti. Tietokonevitsailut ovat hyvin keksitty ja kaikki on muutenkin omasta päästä grafiikoista teksteihin, eikä mitään ole kopioitu.

http://idsyndicate.cjb.net/

Html tai Flash, vaihtoehdot, toimiva ja tyylikäs ulkoasu. Ulkoasu tässä onkin paras, flashit on tehty punaisen sävyillä eivätkä ole liian kirjavat. Html on hieman toiminta vaikeuksia, mutta pieni taulukkopohjainen valikko ja framet ovat hyvät. Flashissa on käytetty hienosti punaista ja sen sävyjä pohjavärinä. Itsetehtyä tietenkin kaikki eikä mitään kopioitua.

http://www.geocities.com/mmikkonen83/xxx.htm

Hieno ulkoasu. Paljon sisältöä. Hieman sekava navigointi, mutta yläreunassa oleva osaksi javalla tehty frame on hyvä.

http://personal.inet.fi/cool/tkflash/

Sisältöä ei paljon yhtään, mutta muuten upeat flash-sivut. Hyvin toimivat, ei liikaa värejä. Väritys liittyy logoon ja taustaan hienosti.

http://koti.mbnet.fi/~celeb/

Hyvä esimerkki siitä, miten surffaajille kannattaa tehdä valinnan varaa. Sivuille mennessä valittavana java tai frame pohjainen sivusto. Kummassakin vaihtoehdossa hyvät puolensa. Sivut painotettu hyvin musiikille ja fantasialle, eikä liian sekavat. Fantasia asiaa ainakin on tarpeeksi ja kaikki tieto on asiallista.

http://www.keto.net/~topsa/

Ulkoasu ja sisältö kohdallaan. Hyvä sivusto. Hyvä surffata ja miellyttävä katsella. Palvelimessa ilmeisesti jotain vikaa, koska en päässyt tälle sivustolle enää toisena päivänä.

http://geocities.com/tuukka88/

Vaikka tekijä onkin tavallista nuorempi kotisivujen pitäjä. Sivut ovat todella tyylikkäät ja sisältörikkaat.

http://vapaalla.org/

Hieman liian räikeä väritys ja kankea valikko, mutta paljon sisältöä ja imuroitavaa. Täältä todella löytää melkein mitä tahansa. Hitaammalla internetyhteydellä kuin koulun yhteys luultavasti hidas surffailtava. Monta webmasteria, joista suurin osa tavallista nuorempia.

http://fly.to/ilenet

Mielestäni ulkoasu on tyylikäs. Ei paljon sisältöä, mutta hienot grafiikat itsetehtyjä. Näihin sivuihin on nähty vaivaa, vaikka ne ovat aika vaatimattomat.

6.2 Törkeät sivut

Eli ns. Verkonpaino… On joskus huvittavaakin katsoa, kuinka jotkut ovat tosissaan yrittäneet tehdä sivua saamatta mitään järkevää aikaiseksi. Hyvä lisä omille sivuille on laittaa näistä lista, jotta surffaajat voivat käydä nauramassa niille.

http://www.expage.com/minunkotisivut

Järkyttävät taustakuvat, törkeä Comic Sans Ms –fontti, fonttien värit järkyttävät. Ei mitään järkevää sisältöä, turhia animaatioita. Alussa ärsyttävä ”Kirjoita vieraskirjaan” –pop-up viesti. Turhaa typotusta koko sivusto täynnä.

http://www.geocities.com/karrinkotisivu/

Huonot taustakuvat, törkeä fontti, liikaa animaatioita, typoa ja turhaa tavaraa. Törkeä frame kyhäelmä

http://www.geocities.com/vetoketju/

Ainoa sisältö on räikeä taustakuva räikeällä otsikolla. Ei mitään muuta. Törkeää..

http://villsahl.cjb.net/

Sivuille tullessa paiskataan silmille järkyttävä pop-up ikkuna, jossa on vain bannereita turhille sivuille. Liikaa animaatioita, törkeä grafiikka, eikä mitään järkevää sisältöä. Osalla sivuistakin vielä pop-up ikkunoita sisällöstä. Framessakin lisää turhia bannereita, hyi.

http://www.geocities.com/atte_teravainen/

Lähinnä taas samaa kaavaa, millaiset törkeät sivut ovat. Ruma fontti, ruma tausta, rumia animaatioita, jotka eivät sovi taustaan. Titlessä typovirhe ”terve tuloa”. Alkusivuilla vielä kaiken lisäksi toimimattomia kuvia.

http://www.sunpoint.net/~suviweb/

Mikään mitä sivuilla on ei sovi graafisesti taustaan! Ei mitään järkevää sisältöä. Turhia animaatioita ja törkeitä värejä. Ja sivut tietenkin ”työn alla”.

http://kotisivu.mtv3.fi/oma/svk/jounin.html

Aivan järkyttävät värit ja hirveä, suuri animaatio alkusivulla. Kaikki framessa olevat kirjoitettu CapsLock päällä. Ei mitään järkevää sisältöä, ei yhtään mitään. Täysin turhat sivut.

http://www.sunpoint.net/~pelaaja/

Raivostuttavia yhdyssanavirheitä ja muutenkin ärsyttävät sivut. Ei mitään sisältöä ja suurimassa osassa sivuista lätkähtää 404-error, eli sivua ei löydy.

http://www.yka.cjb.net/

Hieno esimerkki siitä, millaisia sivuja nettiin ei laiteta. Näissä ei ole käytetty yhtään mitään suunnittelua, vaan ilmeisesti tehty hetken päähänpistosta. Ei minkäänlaista sisältöä ja ulkoasu on hirveä.

http://ammuu.cjb.net/

Rumat ja sisällöttömät sivut. Ei näytä olevan mitään grafiikkaa eikä teksti sovi taustaan, turhaa tietoa tekiästä.

7. KÄVIJÖITÄ

Miten sivuille saa kävijöitä? Jos ulkoasu on ja sisältö on kohdallaan ja surffailtavassa kunnossa, voi alkaa miettimään missä on vika.

Tarkista ensimmäiseksi Meta-tagit, liitä niihin sanoja jotka parhaiten kuvaavat sivustosi sisältöä, jolloin hakuohjelman käyttäjä kyseistä sanaa hakiessa saa linkin sivuillesi.

Kirjoita vieraskirjoihin, käy muilla kotisivuilla ja mainosta sivuasi vieraskirjassa, yleensä webmasterit eivät tästä pidä mutta kehu samalla heidän sivujaan niin haukkuja ei tule. Webmasterit tulevat joskus myös automaattisesti käymään sivuillasi ns. vastavierailulle, kun olet vieraillut heidän sivuillaan ja kirjoittanut vieraskirjaan.

Liity TOP-sivustoihin, sieltä myös näet kuinka moni on kiinnostunut tulemaan sivuillesi, koska aina kävijälaskuri ei rekisteröi käyntejä.

Laittele kauppojen ilmoitustauluille lappuja joissa on kotisivujesi osoite, hyvä mainosteksti olisi myös hyvä malliin: ”Tule tänne niin saat ajanvietettä” tms.

Mainosta chatissä. Huuda sivujesi osoitetta, kyllä sinne yleensä joku eksyy.

Jos olet hakenut vieraskirjasi esim. freebokista niin sen sivuille voi laittaa suosituksia, että sivuillesi tulisi lisää kävijöitä.

Tee banneri, eli pieni kuva, josta käy ilmi sivujen nimi ja mahdollisesti myös sisältö, bannerin voi elävöittää tekemällä siitä animaation. Laita banneri johonkin sivuillesi ja anna bannerin koodi muiden kotisivujen pitäjille, jolloin he voivat laittaa sen omille sivuilleen. Joskus he haluavat vastapalvelukseksi oman bannerinsa sinun sivuillesi, tätä varten voit tehdä oman bannerit –sivun.

Jakele kavereillesi sivujesi osoitetta, jos he pitävät sivuistasi, he varmasti antavat osoitteen myös omille kavereilleen ja niin edelleen.

8. VAARAT JA ONGELMAT

8.1 Hakkerit

Jos sivujen tekemisen yhteydessä piilee vaaroja. Ensimmäisenä tulee ehkä mieleen hakkerit, jotka huvikseenkin voivat tulla juurin sinun sivujesi ftp-palveluun ja poistaa sieltä kaikki tiedostot, tai sabotoida muuten, esim. levittämällä viruksiaan. Yleiset ja ilmaiset kotisivutilan tarjoajat eivät paljon vaikuta virustorjuntaan. Sivujen kansioihin on helppo tunkeutua ftp:llä tai kotisivutilan tarjoajan omalla tiedostonsiirto-ohjelmalla.

 

8.1.1 Hakkereiden tavat

Jos joku haluaa tahallaan sotkea kotisivusi, hän voi murtautua ftp-palvelimelle erityisellä ohjelmalla tai onkimalla salasanasi jostain tietoonsa. Hän voi myös sabotoida kotisivutiedostojasi suoraan kovalevyltäsi, kun olet yhteydessä internetiin. Kun joku tuntematon lähettää sinulle epämääräisen tiedoston, se voi avautuessa tuhota käyttöjärjestelmästäsi, tai internet yhteyden tarjoajalta saadut turvajärjestelmät, jotka estävät hakkereiden pääsyn tietokoneellesi. Kun näitä ei ole, hän pääsee ohjelmillaan sabotoimaan kovalevyäsi ja levittämään vaikka viruksia. Hyvät hakkerit pääsevät koneellesi ilman ohjelmia, yleensä virustorjuntaohjelmat suojaavat tältäkin.

8.1.2 Hakkereiden ehkäisy

Älä avaa epäilyttäviä tiedostoja, joita jotkut lähettävät sinulle. Jos kuitenkin avaat tiedoston ja siitä ei tapahdu mitään avattaessa, sulje heti internetyhteys ja käynnistä tietokone uudelleen. Älä anna IP-osoitettasi kenellekkään ja pidä virustentorjunta ohjelmat päällä. IP-osoite kyllä vaihtuu, jos ei ole kiinteää internetliittymää, mutta esim. ADSL:ssä on omat riskinsä juuri tämän kiinteän IP-osoitteen takia.

8.2 Virukset

Kannattaa tehdä virustarkistus kotisivuille siirrettäville tiedostoille ennen sivujen päivittämistä, koska jos joihinkin sivulta imuroitavana oleviin tiedostoihin menee viruksia, ne pääsevät helposti ja salaa imuroijan koneelle. Jos uhri saa tietää mistä viruksen sai, siitä tulee aina ongelmia, varsinkin on virus on jo ehtinyt tuhota jotain. Ne voivat myös vaarantaa jonkin yhtiön koneet jos pääsevät tarttumaan sellaiselle.

8.2.1 Virusten ehkäisy

Tarkista tiedostot virustentorjuntaohjelmalla ennen kuin siirrät ne palvelimelle ja tarkista myös internetistä imuroidut tiedostot ennen niiden käyttämistä/avaamista, jos huomaat jonkun kotisivuilta imuroidussa tiedostossa olevan virus, siitä pitää ilmoittaa sivujen webmasterille. Pidä kokoajan virusskannausohjelma päällä kun teet mitä vain koneellasi, se skannaa tietokoneen sisältöä ja tiedostoja joita avaat ja ilmoittaa jos havaitsee niissä jotakin epäilyttävää.

8.2.2 Virusten tuhoaminen

Virukset huomaa virustentorjuntaohjelmilla, joita saa internetistä ilmaiseksikin. Joidenkin virusten pois saaminen, tarkoittaa myös sitä että tiedosto, johon virus on tarttunut, on poistettava myös. Useimmat virukset tarttuvat tärkeisiin järjestelmätiedostoihin ja niiden poistamisen jälkeen on asennettava Windows uudelleen. Toiset virukset voivat tarttua tärkeämpiin asioihin, esim. tietokoneen oikein toiminnan kannalta välttämättömiin tiedostoihin tms. Joskus virusten jäljiltä ei saa edes tietokonetta enää päälle ja sen osia joudutaan vaihtamaan. Jotkut virukset ovat ns. vitsiviruksia, jotka eivät tuhoa mutta voivat esim. aiheuttaa ärsyttäviä viestejä tai pidentää latausaikaa tietokoneessa. Ne ovat myös sitkeitä eikä niitä saa helposti tuhottua tai havaittua ennen kuin on liian myöhäistä.

8.3 Sivujen tarjoajat

Myös kotisivutilan tarjoajiin liittyy monia ongelmia. Suurimmat ongelmat esiintyvät ilmaisilla tarjoajilla.

8.3.1 Päivitys

Joillakin sivutilan tarjoajilla ei ole ollenkaan ftp-mahdollisuutta päivitykseen, joten päivittäminen tapahtuu tarjoajan sivuilla olevan ohjelman kautta. Yleensä nämä ohjelmat ovat hitaita ja epäluotettavia, joten ftp olisi sivujen tehopäivittäjälle välttämätön. Ne ovat myöskin hankalia käyttää ja voivat sotkea sivujen linkkiasetuksia. Jos näitä käyttää paljon ja sivut ovat kovalevylläsi, ne sotkeutuvat myös sieltä, etkä voi enää selata niitä kun et ole internetissä.

8.3.2 Ftp

Tarjoajan ftp ei aina kuitenkaan ole paras päivitystapa, se voi olla hidas eikä tarjoajaan saa usein yhteyttä. Omakohtaisesti olen huomannut että ainakin Sunpointilla on näitä ongelmia. Ennen ftp:n käyttöä, kannattaa hankkia hyvä ja luotettava ftp-ohjelma, niitä on jakelussa ilmaiseksikin ja ne ovat osoittautuneet laadukkaiksi. Lue sitten sivutilan tarjoajan sivuilta ftp:n käyttöohje, se voi olla monimutkaistakin, eikä ohjeita löydy aina helposti.

8.3.3 Palvelimet

Sivujen tarjoajienkin pitää joskus päivittää sivujaan, mutta tästä voi aiheutua kaikkea ongelmallista. Sivut eivät toimi moneen viikkoon tai tarjoajan sivuille ei pääse. Pahimmassa tapauksessa tarjoajan palvelimelta häviää kaikki sinne ladattu tieto ja jos sivuja ei ole omalla kovalevyllä, ne täytyy tehdä uudestaan. Jos tarjoaja on ilmainen, niin yleensä sillä on paljon käyttäjiä, jos on paljon käyttäjiä, niin moni käyttää palvelinta, joka hidastaa sitä.

Kommentoi Facebook-tunnuksilla

kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.