Kurvin grilli

Tämä kirjoitus ei liity millään tapaa Internet-markkinointiin. En kalastele tällä edes linkkejä tai minkäänlaista viraaliarvoa. Vaikuttaa kuitenkin siltä, että olen tällä hetkellä hyvin kirjoitteluhenkisellä tuulella, joten ajattelin tuoda esille erään asian koskien grilliruokaa ja erityisesti Kurvin grilliä.

Jos joku ei tiennyt, en ole alkuperäinen helsinkiläinen. Olen itse asiassa kotoisin Keski-Suomesta, jossa olen asunut n. 20 vuotta elämästäni. Muutettuani Helsinkiin sieltä, en ole huomannut hirveän montaa negatiivista asiaa. Töitä on enemmän, kaikki on lähellä, tapahtumia on joka illalle, uusiin ihmisiin tutustuu jatkuvasti, harrastusmahdollisuuksia on mielettömästi ja jos tarvitsen jotakin, sitä myyvä kauppa löytyy yleensä todella helposti. Kulkuyhteydet ovat erinomaiset, jokainen päivä on erilainen ja täynnä mielenkiintoisia tapahtumia ja kohtaamisia. Rakastan pääkaupunkiseudun hektisyyttä.

Mutta on yksi asia, missä Keski-Suomi on tähän mennessä voittanut 100-0. Nimittäin grilliruoka. Varsinkin Helsingin keskustassa, rautatieaseman läheisyydessä, kaupungin sykkeessä, grilliruoka on aivan järkyttävän pahaa. Ymmärrän tosin syynkin, koska sitä ostavat umpikännissä olevat pk-seutulaiset, jotka a) eivät paremmasta tiedä ja b) ovat niin humalassa, että söisivät oikeastaan mitä tahansa.

Keski-Suomalaiseen, hyvin hienostuneeseen makuun helsinkiläinen grilliruoka on yksinkertaisesti niin hirveää ettei sitä voi syödä. Peitä korvasi ruokaa odottaessasi, jos et halua kuulla mikron kilahdusta. Se kuuluu nimittäin aina. Ja ne pihvit on varmaan ostettu lähimmästä Alepasta, koska koostumukseltaan ne muistuttavat niitä väsyneitä einespihvejä mitä kauppojen einesosastolla myydään. Niiden ”pihvien” teollinen, ruhon halvimpien roskaosien maku yritetään peittää halvalla, ylijuoksevalla majoneesilla. Tai halpisvalmistajien ylijuoksevalla ketsupilla. Ja tämä kokonaisuus kruunataan epäilyttävän nihkeiden sämpylänpalojen väliin, jotka yleensä ovat kylmiä. (Tai pehmeitä ja löysiä vierailtuaan myös siellä mikrossa.) Henkilökohtaisesti en käsitä, miten kukaan pystyy syömään sellaista moskaa.

Epäröin kauan ennen kuin menin lähellekään Kurvin grilliä. Se on pieni ja vaatimaton, mutta tunnelmallinen. Snägärin brändin ei kuulukaan olla 2011 hottest design trends -mukainen, vaan yksinkertainen metallikoppi. Siinä on auki vedettävä ikkuna ja vasemmalla kädellä raapustettu ruokalista, jonka lasipinnan alle valunut sade on onnistunut sotkemaan osan teksteistä. Ulkoisesti Kurvin grilli on juuri sitä mitä snägärin pitääkin olla.

Olin oikeastaan jo varautunut siihen, että petyn jälleen kerran. Otin varmuuden vuoksi tuotteen nimeltä ”kokolihahampurilainen”, koska ajattelin, että sillä nimellä voisi olla edes etäisesti todennäköistä etten saisi hampurilaiseni väliin sitä väsynyttä, mikrolämmintä lättyä jonka koostumus on 80% kamaraa ja 20% jotakin mistä en halua olla tietoinen syödessäni sitä. Positiivinen yllätys oli, että seuratessani tilannetta pihvi otettiin pakastimesta ja se paistettiin grillissä. Hyvä alku.

Otin myös ranskalaiset. Ne eivät noin yleisesti ottaen ole Helsingin snägäreissä niin suuri pettymys kuin hampurilaiset, mutta pahoja nekin ovat. Nahkeita, niljakkaita, limaisia lötköjä, jotka on helpompi imeä laatikosta spaghetin tavoin kuin haarukoida. Seurasin kriittisenä ranskalaisten uppopaistoa. Tunsin toisen kulmani kohoavan tahattomasti – toiveikkaana – kun kuulin etäisen rasahduksen merkkinä rapeudesta, kun ranskalaiset kumottiin laatikkoon. Sipulia ja majoneesia mausteeksi, kiitos.

Saavuin ateriani kanssa kotiin. Kyynel lähes vierähti poskelleni, kun maistoin tuulahduksen kotiseutujani jo ensimmäisessä puraisussa. Pihvi oli laadukas ja hyvin paistettu. Sen päällä oli salaattia ja maukasta, paksua majoneesia. Myös hampurilaisen leipää oli hieman grillattu, kuten asiaan kuuluukin. Ja ranskalaiset – ne olivat rapeita ja juuri sopivan suolaisia – sekä sipulin ja majoneesin kanssa nautittuna erittäin herkullisia.

Kurvin grilli palautti uskoni siihen, että Helsingistäkin saattaa saada Keski-Suomalaiseen makuun sopivaa grilliruokaa. Se ei nimittäni ole itsestäänselvyys. Joten hyvä lukija, olitpa sitten stadilainen tai kotoisin jostakin muualta… käy Kurvin grillillä. Se on oikeasti todella hyvä. Se sijaitsee Kurvissa, Sörnäisten metroaseman vieressä. Auki se on joka päivä klo 20:00 – 04:00. Viikonloppuisin viiteen.

Ps. Taksaria Kurvin grilliltäkään ei sentään saa, mutta ehkä tämä kokemus osoitti, että toivoa on.

Kommentoi Facebook-tunnuksilla

kommenttia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.